Monday, April 29, 2013

Apam Gebu

Resepi Apam Gebu
Tepung Kek 2 1/2 cawan
Santan serbuk 1 packet
Telur 2 biji
Gula 1 1/2 cawan
Air suam 1 cawan
Baking Powder 2 1/2 sudu kecil
Ovellete 1 sudu
Pewarna
Filling ikut suka ( saya letak filling coklat ngan kacang merah )
Paper cup
Bekas kuih lompang

Cara-caranya
Telur, gula dan ovelette dipukul dengan kelajuan max sehingga kembang dan menjadi putih
Masukkan santan serbuk yg dibancuh dgn air suam dan tepung (yg telah diayak bersama2 baking powder) dengan kelajuan paling minimum.
Letakkan pewarna dan kacau rata..
Acuan lompang yang telah diisi dgn papercup (size cup nie sama cam utk london almond yer).
Adunan yg telah dibahagikan kepada beberapa warna dan diisi ke dlm piping bag bersama2 filling.
Isikan adunan ke dlm papercup separuh jer yer.
Isikan fillingnyer pula.
Lepas tue isi semula adunan utk penuhkan papercup.
* Kukus selama 10 - 15 minit dengan api sederhana( jangan guna api yang besar nanti apam merekah huhuhuhuu )

No comments:

Post a Comment